آخرین اخبار

کدام ستارگان سینما به دنبال نویسندگی رفته‌اند؟

20:49:58 1394/02/21


بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در حالی به نیمه راه می‌رسد که حضور برخی از چهره‌های تئاتر، تلویزیون و سینما به‌عنوان نویسنده، شاعر و مترجم به یکی از ویژگی‌های این رویداد فرهنگی مهم تبدیل شده است.

هنرمندانی که پس از آزمودن حرفه های دیگری چون خوانندگی، عکاسی، نقاشی، مجسمه سازی و حتی نمایندگی مجلس! حالا سراغ شاعری و داستان نویسی و مترجمی رفته اند.

بازیگران این بخت را دارند که در دوران فعالیت خود نقش افرادی در حرفه های مختلف را بازی کنند و به دکترها، وکیل ها، دیپلمات ها، شهردارها، معلم ها و بسیاری دیگر محصول ذهن فیلمنامه نویسان و ساخته کارگردانان مختلف جان ببخشند.

اما گاهی نیز بازیگران، کارگردانان و دیگر سینماگران به دلایل حسی، سلیقه ای، کنجکاوی و تجربه و عدم وجود امنیت شغلی، به حرفه سینما بسنده نمی کنند و دوست دارند به حرفه های هنری پیرامون خود و حتی شغل های بعید و دور از شخصیت خود هم سرکی بکشند و بخت خود را در آنها هم بیازمایند. این جابه جایی مشاغل در بیشتر مواقع با اعتراضات صنفی همراه می شود و مثلا طیفی از عکاس ها حضور رضا کیانیان و نیکی کریمی بازیگر به عنوان عکاس را برنمی تابند یا ممکن است نویسنده ها به قلم مرجان شیرمحمدی خرده بگیرند. در حالی که در نگاهی کلی و غیرمتعصبانه نفس این حضورها هیچ اشکال معنوی و هیچ منع قانونی ندارد و چه بسا این افراد در این تجربه آزمایی های جدید خیلی هم موفق باشند. اما این یک اصل مسلم است که هیچ فردی در صورت ورود به عرصه ای جدید نباید از قضاوتی کارشناسانه و اصولی مصون باشد.

حالا به نظر می رسد که برخی از چهره های تئاتر، تلویزیون و سینما قصد آزمودن خود در عرصه شعر، ادبیات داستانی و ترجمه را دارند؛ البته دست به قلم بودن بعضی از چهره های شناخته شده بازیگری و کارگردانی ریشه دار و قدیمی است و آنها همزمان با ورودشان به عرصه سینما و حتی پیش از آن هم با ادبیات و کتاب و نویسندگی حشر و نشر داشته اند، اما بیشتر به واسطه فعالیت های بازیگری و فیلمسازی شان مشهورند و عموم مردم کمتر از فعالیت های ادبی آنها اطلاع دارند.

افزایش تعداد حضور ادیبانه چهره های مشهور تلویزیون و سینما را می توان به عنوان کوچ شبه جمعی سینماگران به سرزمینِ قلم تعبیر کرد. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که این روزها در حال برگزاری است و امروز به نیمه خود رسیده، شاهد حضور چند نام و چهره شاخص تئاتر، تلویزیون و سینمای ایران به عنوان نویسنده، شاعر و مترجم است. افرادی که حضورشان در مراسم رونمایی کتاب هایشان علاقه مندان زیادی را به نمایشگاه کشاند و برشور و حرارت این رویداد بزرگ و معتبر فرهنگی می افزاید. ضمن اشاره به رونمایی از تازه ترین داستان مسعود کیمیایی به نام «سرودهای مخالف، ارکستر بزرگ ندارند» که اخیرا طی مراسمی صورت گرفت و می توان به عنوان یکی از مصادیق برجسته پیوند ویژه سینما و ادبیات روی آن متمرکز شد، سراغ برخی از این چهره ها می رویم.

مرتضی احمدی، هنرمند همه کاره تئاتر، رادیو، تلویزیون و سینمای ایران که سال گذشته از میان ما رفت و نسل های مختلفی را با خاطرات شیرین خود تنها گذاشت، گرچه دیگر بین دوستدارانش نیست، اما داستان «مردی که هیچ نبود» را در نمایشگاه کتاب دارد. برخی دیگر از کتاب های این هنرمند فقید همچون «فرهنگ بروبچه های ترون» هم در نمایشگاه قابل مشاهده و خریداری است.داریوش مهرجویی، کارگردان سرشناس سینمای ایران و سازنده آثار ماندگاری چون گاو (نوشته غلامحسین ساعدی) و مهمان مامان (نوشته هوشنگ مرادی کرمانی) هم مثل هر سال با آثار ادبی اش حضور برجسته ای در نمایشگاه کتاب دارد. «به خاطر یک فیلم بلند لعنتی» و «در خرابات مغان» دو تا از داستان های او امسال هم در دسترس علاقه مندان به سینما و ادبیات است. ترجمه نمایشنامه های درس و آوازخوان طاس اثر اوژن یونسکو هم از جمله آثار مهرجویی است. همچنین باید به کتاب جهان هولوگرافیک نوشته مایکل تالبوت هم اشاره کرد که با ترجمه مهرجویی همچنان طرفداران زیادی دارد و به چاپ سی و چهارم رسیده است.

محمود استادمحمد، بازیگر، نمایشنامه نویس و کارگردان مطرح تئاتر هم گرچه چند سالی است از میان ما رفته، اما امسال با کتابی به نام «چهره ام پوشیده بهتر» حضور غریبی در نمایشگاه دارد. این کتاب یادداشت های مطبوعاتی استادمحمد طی سال های فعالیتش است.

لاله صبوری، بازیگری که بیشتر با بازی در آثار کمدی شناخته می شود، امسال برای نخستین بار با کتاب «جا ماندن» به طور رسمی به جمع شاعران وارد شده است.

صابر ابر، بازیگر جوان سینما که این روزها 3 فیلم «من دیه گو مارادونا هستم»، «رخ دیوانه» و «قصه ها» را بر پرده سینماها دارد، امسال کتابی در نمایشگاه کتاب دارد با عنوان «هر رازی که فاش می کنی یک ماهی قرمز می میرد» که شامل عکس ها و نوشته های اوست.بهاره رهنما هم که دست به قلم بودنش دیگر کم کم همراه بازیگری اش معرف حضور است، دو مجموعه داستان به نام مالیخولیای محبوب من و ماه هفت شب را در نمایشگاه امسال دارد.

مرجان شیرمحمدی، بازیگر سینما هم امسال با داستان هایی چون آذر، شهدخت، پرویز و دیگران، این یک فصل دیگر است، بعد از آن شب و یک جای امن در نمایشگاه کتاب امسال حاضر است.

ترانه علیدوستی، بازیگر نام آشنای فیلم استراحت مطلق هم کتابی از آلیس مونرو را ترجمه کرده به نام رویای مادرم که می توانید آن را در غرفه نشر مرکز بیابید و بخرید و بخوانید.

حمید سمندریان، قطب الدین صادقی، بهرام بیضایی، مائده طهماسبی، مسعود جعفری جوزانی، پرویز تاییدی، اصغر فرهادی، اندیشه فولادوند و نرگس آبیار هم از جمله سینماگرانی هستند که آثار ادبی شان در نمایشگاه کتاب امسال عرضه می شود.

اسدزاده: مطالعه انسان را فهیم می کند

اما یکی از مهم ترین نام ها در این زمینه، داریوش اسدزاده، بازیگر پیشکسوت تئاتر، تلویزیون و سینمای ایران است که در همین نمایشگاه، شاهد مراسم رونمایی از سومین کتاب او به نام «تماشاخانه طهران» بودیم. این هنرمند پیش از این کتاب هایی همچون سیری در تاریخ تئاتر ایران و برگ هایی از تاریخ را به رشته تحریر درآورده است.بازیگر فیلم های بوی کافور، عطر یاس و جعبه موسیقی در گفت وگو با جام جم، همه مردم را به مطالعه و کتاب خواندن دعوت کرد و گفت: اگر مردم به فهیم شدن علاقه مندند و دوست دارند وضع اقتصاد، سیاست، مذهب و دیگر مسائل زندگی شان بهتر شود، فقط و فقط باید مطالعه کنند.

این بازیگر پیشکسوت و دوست داشتنی درخصوص دو موضوع سرانه پایین مطالعه میان بازیگران و حضور برخی از چهره های سینما به عنوان نویسنده و رابطه آنها هم بیان کرد: خب، اگر میزان مطالعه برخی بازیگران پایین است، لابد آنها به کتاب علاقه ندارند. درخصوص بازیگرانی که امسال به عنوان نویسنده و شاعر در نمایشگاه کتاب دارند هم باید بگویم، چون هیچ کدام از آثارشان را نخوانده ام، نمی توانم اظهارنظر کنم، اما به نظرم کسی که می نویسد، قبلش باید یک خواننده خوب و پیگیر کتاب باشد. خودم کتابخانه خیلی خوبی در خانه دارم که همه کتاب های آن را خوانده ام. شما ببینید که من چقدر کتاب خوانده ام که حالا می توانم بنویسم.

اسدزاده احتمال حضور دوباره اش در غرفه انتشارات افراز برای معرفی و صحبت درباره کتابش را بسیار پایین دانست و گفت: من 92 سال دارم و به من حق بدهید که به دلیل شرایط شلوغ و پرمشقت رفت و آمد به نمایشگاه، نتوانم در غرفه حضور پیدا کنم.

رضا کیانیان، هنرمند سینما و تلویزیون ایران هم به خاطر تالیف کتاب های متعدد در سالن کتاب و هنر که از زیرمجموعه های کمیته علمی ـ فرهنگی بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است، تقدیر می شود. زمان اجرای این برنامه ساعت 17 امروز است.همچنین در همین روز نشست «بررسی کتاب های کاریکاتور» با حضور داوود شهیدی، اسماعیل عباسی و سید امیر سقراطی از ساعت 15 تا 17 در سالن کتاب و هنر برگزار می شود. کمیته علمی- فرهنگی در رواق شرقی مصلی دایر است.

5858



تله سینما

خبرآنلاین

عناوین تصادفی